Nes – Dokkum

Ten noorden van Dokkum, in de gemeente Dongeradeel, ligt het dorpje Nes. Het dorp ontleent zijn naam aan het feit dat er op die plek in de vroege geschiedenis een soort schiereiland was. Nes is van oudsher een land- en tuinbouwdorp en rondom het dorp staan een aantal fraaie, oude boerderijen. In de dorpskern staat een markante bakstenen kerk uit de dertiende eeuw. Nes is een goede uitvalsbasis voor uitstapjes naar Dokkum, Leeuwarden of Groningen, maar ook natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen langs de oevers van de Waddenzee en het Lauwersmeer.

Dokkum is de elfde stad aan de Elfstedenroute en heeft alles in huis winkels, horeca, musea en kerken. Mede door de aanwijzing als beschermd Stadsgezicht in de vorige eeuw is de oude binnenstad met zeskantige verdedigingswallen zeer goed bewaard gebleven. Wat de woonhuizen betreft zijn er enkele huizen met 16e eeuwse gevels goed bewaard gebleven, maar er zijn nog veel meer huizen met oudere gedeelten en gevels uit de 17 of latere eeuwen.

Vrijwel alle dorpen in de gemeente Dongeradeel hebben kerkjes uit de 12e of 13e eeuw. Nieuwere kerken uit de 17e of 18e eeuw hebben toch een middeleeuwse toren. Ook is er nog een redelijk aantal Kop-Hals-Romp boerderijen, zoals De Hocht, in goede staat te vinden.

Over Nes:

Over Dokkum:

Bron: Google.nl